С около 20% се очаква да поскъпне животът ни през идващата

...
С около 20% се очаква да поскъпне животът ни през идващата
Коментари Харесай

Колко по-скъп ще стане животът тази зима?

С към 20% се чака да поскъпне животът ни през идващата зима заради по-високата цена на природния газ, която повлече със себе си парното, топлата вода, хлябът и други съществени артикули и услуги. 83 на 100 от хората взимат под междинната заплата за страната. Данните са на финансовото министерство от април тази година.

Вчера синдикати и държавно управление се схванаха, че ще има 50% нарастване на енергийните помощи за най-бедните, 40 милиона ще бъдат отделени за това. Освен това на срещата при премиера Борисов стана ясно, че отпада тематиката за рухването на тавана на пенсиите, само че се повишава прагът - до 1200 лв. от юли следващата година, а осигуровките на хората с най-високите заплати се подвигат като оптималният застрахователен приход става 3000 лв.. Бизнесът е срещу. Договорките сред синдикатите и държавното управление коментирахв в утринния блок на Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

" Ние имахме една предварителна среща на работодателските синдикати и организации да забележим какво можем да създадем през този сезон, който стартира, тъй като този сезон ще е доста необикновен. В този сезон имаме две акции изборни, постоянни. Когато има избори нормално здравият разсъдък напуща хората и дневният ред на обществото става по-различен от същинския му подобен. И в случай че пропуснем тези интервали да свършим нещо положително, няма да е по никакъв начин добре. Та в този смисъл ние си поставихме задача в случай че можем да довършим методиката за установяване на минималната работна заплата, по която доста сме напреднали, имаме много терзания по енергетиката... Имаме някои терзания за това какво ще се случва в страната ", съобщи Манолов.

" Разбира се, имаме разлики, които не постоянно са непреодолими. да вземем за пример ние не считаме, че би трябвало да се взимат прибързани решения след консултация с едната страна. Затова има тристранни съвещания. Увеличаването на оптималния застрахователен приход не е нещо, което бизнесът може да поддържа и ние не знаем за какво се прави в програмата за ръководство, преди този момент в предизборните стратегии нямаше заложено такова деяние. Защо би трябвало да се дават още един път доказателства за това, че не би трябвало да си имаме вяра на стратегиите и на обещанията? От това няма да произлязат някакви трагични събития незабавно, само че няма и да се получи нужният резултат. В случая не става за милиарди и за стотици милиони, става дума за десетки милиони в най-хубавия случай, които няма да се съберат в цялостен размер ", сподели Васил Велев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР